İstanbul’da deprem olursa hangi ilçeler etkilenir?

İstanbul’da deprem olursa hangi ilçelerin etkileneceği merak ediliyor. Depremin merkez üssünün İstanbul açıklarında, Marmara Denizi olması bekleniyor. Böyle bir depremde en çok İstanbul’un sahil ilçelerinin etkilenmesi beklenir. Peki gerçekten İstanbul’da deprem olursa hangi ilçeler etkilenir? Burada, İstanbul açıklarında bir deprem olması durumunda en çok etkilenecek ilçelere bakıyoruz.

Depremin Marmara Denizi’nin dibinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda meydana gelmesi bekleniyor. Fay hattının geçtiği belirlenen yerlerin başka bir tabirle ifade etmek gerekirse İstanbul’un sahilleri ve İstanbul açıkları olduğu belli oluyor. Bu durumda en fala etkilenmesi beklenen ilçeler, Marmara Denizi kıyısındaki ilçeler olmasıdır.

Tuzla

Fay hattı tam olarak Tuzla ile Yalova arasından geçiyor. Tuzla, fay hattına en yakın ilçelerden biri. Bu nedenle depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Yalova kolunda olması durumunda depremden en çok etkilenen ilçelerden biri olması beklenebilir. Depremin merkez üssü Silivri açıkları olsa bile depremin olacağı fay hattına bu kadar yakın olması sebebiyle benzer bir etkiyle karşılaşılabilir.

Pendik

Pendik, fay hattına Tuzla kadar olmasa da benzer bir yakınlıkta. Pendik açıklarından geçen fay hattı, herhangi bir depremde Pendik’te de önemli bir etkiyi bırakabilir. İlçe genelindeki eski yapılar nedeniyle depremin büyük bir zarar verebileceği kaydediliyor.

Kartal

Kartal, özellikle sahilde bulunan rezidanslar ve yüksek binalar nedeniyle istim üstünde. İlçede yoğun bir şekilde eski yapılar mevcut ve fay hattına yakınlığı göz önüne alınınca büyük bir riske sahip.

Maltepe

Maltepe sahilde bulunan dolgu alanı, deprem olması durumunda bulunmak için en tehlikeli yerlerden biri konumunda. Maltepe ilçesi de genel olarak deprem konusunda riskli bir ilçe olarak biliniyor.

Adalar

Fay hattı tam olarak Adalar’ın güneyinden geçiyor. Bu nedenle meydana gelmesi olası bir depremde Adalar, bulunmak için son yerlerden biri olabilir. Ancak eğer Adalar’da olup da depremden zarar görmeden kurtulunursa, İstanbul’daki karmaşadan uzak olmak açısından da şanslı bir yer olabilir.

Kadıköy

Kadıköy, nispeten fay hattına daha uzakta gibi görünse de Bostancı ve Göztepe gibi semtler, en az Maltepe kadar benzer bir risk içeriyor ve aynı şekilde etkilenmesi beklenebilir.

Fatih

Fatih de Kadıköy gibi fay hattına daha uzakta gibi görünüyor, ancak Tarihi Yarımada’nın da depremden etkilenmesi kaçınılmaz olabilir.

Zeytinburnu

Depremin Silivri açıklarında olması durumunda depremden en çok etkilenen ilçelerden biri olması beklenebilir. Depremin merkez üssü Yalova açıkları olsa bile depremin olacağı fay hattına bu kadar yakın olması sebebiyle benzer bir etkiyle karşılaşılabilir.

Bakırköy

Zeytinburnu ile benzer şekilde Bakırköy’ün de depremden etkilenmesi bekleniyor. Sahil şeridindeki rezidanslar ve yüksek binalar nedeniyle ilçe istim üstünde.

Avcılar

Depremden en çok etkilenmesi beklenen ilçelerinden başında Avcılar geliyor. 1999 depreminde de en büyük yıkımın olduğu yerlerden biriydi. Avcılar’ın bu nedenle depremden etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Beylikdüzü

Avcılar’a yakın bir konumda ve sahilde yer alan Beylikdüzü de depremden etkilenmesi beklenen ilçelerden biri durumunda.

Küçükçekmece

Küçükçekmece biraz daha içte olsa da kıyıya yakın kısımlarının depremden etkilenmesi bekleniyor. Ayrıca sulak bir arazi üzerinde kurulu olması da dezavantajı.

Büyükçekmece

Depremin Silivri açıklarında olması durumunda Büyükçekmece’nin de depremden etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır. Fay hattının açıklarında yer alması nedeniyle Büyükçekmece ilçesi de depremde tehlike arz ediyor.

Silivri

Silivri kırsal ve nüfusu az olması sebebiyle fazla söz edilmeyen bir ilçe, ancak deprem olması durumunda kıyı kesimlerinin depremden oldukça beklenen şekilde etkilenmesi durumu söz konusu olabilir.