İstanbul’a neden kar yağmıyor?
İstanbul’a eskiden daha çok kar yağardı. Peki artık İstanbul’a neden kar yağmıyor? İstanbul’a daha az kar yağması veya hiç kar yağmamasının sebebi nedir? İstanbul’a neden kar yağmadığını araştırdık. İşte merak ettiğiniz sorunun yanıtı…
Kar, hava sıcaklığı 0°C’nin altına düştüğünde (donma) yağmur yerine yağan bir tür yağıştır. Bir şehre kar yağmamasının genel olarak üç nedeni bulunur: rüzgar, rakım ve kentsel ısı etkisi. İstanbul’da daha az kar yağmasının veya hiç kar yağmamasının en önemli nedeni ise kentsel ısı etkisidir.
Kentsel ısı etkisi, ne kadar kar yağdığını etkileyebilir. Peki neden İstanbul’da kentsel ısı etkisi vardır? İstanbul kalabalık bir şehirdir. Pek çok insanın, trafiğin ve binanın tüm faaliyeti ve enerjisi havayı ısıtır. Bu ısı kar olasılığını azaltabilir. Buna kentsel ısı denir.
İstanbul’a kar yağmama nedeni
Kışın soğuk olduğunda, İstanbul’un yoğun bir ilçe merkezine göre büyük ilçelerden ve şehir merkezlerinden uzakta, kırsal kesimde kar yağma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle İstanbul’da kalabalık ilçe merkezlerinden uzaktaki nüfusun daha az olduğu yerlere daha çok kar yağar.
İstanbul’a kar yağmamasının tek sebebi kentsel ısı adası değildir. Bazı yerler diğerlerinden daha fazla kar alır. Bunun nedeni, rüzgarın nereden geldiği, ne kadar hızlı oldukları olabilir. Kar yağışına neden olan hava rejiminin rüzgar ile kente ulaşması önemlidir.
İstanbul’da bazı yerlerin diğerlerinden daha az kar almasının bir başka nedeni de rakımdır. Rakım, deniz seviyesine göre alınır ve metre cinsinden ölçülür. Ne kadar yükseğe çıkarsanız, hava o kadar soğuk olur ve yağmurdan çok kar yağma olasılığınız artar. Bu nedenle Beykoz ve Kartal’ın yüksek kesimleri, daha çok kar alır. İlçe merkezlerinde kar yağışı olmazken yüksek kesimlerde kar olur.