Kanal İstanbul neden yapılmamalı?
Kanal İstanbul Projesi tartışılmaya devam ediyor. Uzmanların önemli uyarılarda bulunduğu ve İstanbul için bir felaket olarak görülen Kanal İstanbul neden yapılmamalı? Burada Kanal İstanbul Projesi’nin neden yapılmaması gerektiğini kısa ve özet bilgilerle detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Kanal İstanbul Projesi için planlanan inşaat alanı, Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir, Arnavutköy ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Kanalın Karadeniz’deki deniz bağlantı noktası Karaburun olurken, Marmara Denizi’nde ise Küçükçekmece Gölü olarak belirlendi. Kanalın alt kısımda 250 metre, üst kısımda 360 metre genişlik ve 20,75 metre derinlik olacak.
1. Trafik, Hafriyat Kamyonları ve Gürültü
Kanal İstanbul nedeniyle trafikte büyük sorunlar yaşanacak. TEM ve D-100 karayolları sık sık trafiğe kapanabilir. En az 7 yıl sürmesi planlanan inşaat çalışmaları sırasında İstanbul’un trafiğinde yaşanacak sorunların tahmini yapılamıyor. Mahmutbey-Esenyurt ve Sefaköy – TÜYAP – Beylikdüzü metro hatları da projeden etkileniyor.
Proje için yapılacak inşaat çalışmalarının 7 yıl süreceği belirtiliyor. Bunun sadece 4 yılı kazı işi olacak. Projede 1,1 milyar metreküpü sulak alan olmak üzere 76 milyon metreküp kazı alanı mevcut. Her gün yüzlerce kamyon tarafından hafriyat çalışması yapılacak. Kanal İstanbul ile ortaya çıkacak olan hafriyatın, İstanbul’un toplam 50 yılda çıkaracağı hafriyat kadar olacağı tahmin ediliyor. Tüm bunlardan dolayı oluşacak toz ve hava kirliliği de cabası.
Kazı işleri için sürekli olarak patlatılacak dinamitler çok büyük bir gürültü kirliliği kaynağı olacak ve İstanbul’un zemini sürekli olarak bir titreşime maruz bırakacak. Patlamalar nedeniyle İstanbul sakinlerinin birer ‘sakin’ olarak kalamayacağı, zaten mevcut olan rahatsızlıkların üstüne yenilerinin de ekleneceğini gösteriyor. Şehir genelinde dinamit sesleri nedeniyle uykusuz kalacak insanlar olacak. Patlama sesleri nedeniyle gürültü kirliliği yaşanacak.
2. Nüfus Artışı ve Göç
Proje, sadece kanal inşaatıyla sınırlı değil. Buna; kıyı yapıları, yat limanları, konteyner limanları ve lojistik merkezler, denizden alan kazanımı, dip taraması ve beton santralleri yapımı da dahil. Proje kapsamında oluşacak iş gücü açığı nedeniyle İstanbul’a göç yaşanabilir. Kanal İstanbul ile nüfusun en az 1.2 milyon kişi artması tahmin ediliyor.
Ayrıca proje dahilinde yapılması planlanan konutlar, rezidanslar, iş yerleri, AVM’ler gibi yaşam alanları nedeniyle İstanbul’un nüfusu daha da artacak. Kanal İstanbul projesi ile 350 bin dönüm rezerv yapı alanlarında 166,7 milyon metrekare imar düzenlemesi yapılarak konut alanlarına açılacak.
Kanal İstanbul’un geçeceği yerin doğusu ile boğazın batısı, kanal ile boğaz arasında kalacak bir ada haline gelecek. Böylece bu adaya ulaşım için kara bağlantısı olmayacak, sadece köprülerle sağlanacak. Deprem gibi bir felakette bunun yaratacağı sorunların tahmini bile yapılamıyor. Milyonlarca insanın alandan nasıl tahliye edileceği veya nasıl yardım götürüleceği gibi konular soru işaretlerine neden oluyor.
3. Çevresel Etkiler
Proje kapsamında büyük bir çevresel yıkım söz konusu. ÇED raporuna göre, projenin yapılacağı alanın yüzde 52’si tarım alanından oluşuyor. İBB’nin açıkladığı verilere göre, proje ile 23 milyon metrekarelik orman alanı ve 136 milyon metrekarelik çok verimli tarım ve orman alanı sonsuza kadar ortadan kaldırılmış olacak. Sazlıdere Baraj havzasının yaklaşık yüzde 60’lık kısmı kaybedilecek. Terkos Gölü’ne karışacak tuzlu su ile gölün su kaynağı olma özelliği kaybedilecek.
Kanal projesi ile İstanbul boğaz hidrolik akımı değişecek. Karadeniz den Marmara’ya az tuzlu su akışı olurken, Marmara’dan Karadeniz’e daha tuzlu su taşınacak. Karadeniz’de daha fazla tuzlu su akımı oluşacak. Marmara Denizi’nin alt sularındaki oksijen tükenirken, alt tabakadaki hidrojen sülfür yoğunluğu artacak.
Kanal ile Küçükçekmece Lagünü’nden Sazlıdere Barajı’na kadar olan sulak ve bataklık alan yok edilecek. Bölge kuşların göç yolu, üreme ve dinlenme bölgesi. Yok olacak ormanlık ve sulak alanlar nedeniyle yaban hayvanlarının yuvaları da yok olacak.
Küçükçekmece Gölü kıyısında bulunan Bathenoa Antik Kenti, İstanbul’daki ilk yerleşmelerden biri olan Yarımburgaz Mağaraları ve bunlar gibi çok sayıda antik hazine, çok büyük bir tarihi zenginlik proje tarafından yutulacak. Arnavutköy’deki Baklalı, Roman ve Yeniköy Mezarlıkları proje alanında kalıyor.
4. Maliyet ve Ek Vergiler
Projenin maliyetinin milyarlarca dolar tutacağı tahmin ediliyor. Projenin maliyetini kurtarma süresi bilinmiyor. Proje için harcanacak parayı kim ödeyecek? Maliyetin karşılanması için ek vergilerin gelme ihtimali var.
5. Kanal İstanbul Yerine Ne Yapılmalı?
Kanal İstanbul’a harcanacak para ile İstanbul’da her mahalleye birden çok çocuk kreşi açılabilir. Kanal İstanbul yapmak yerine İstanbul’da 50-60 kişilik sınıflarda okuyan öğrencilerin sınıflarının 20-30 kişiye düşürülmesi için yeni okullar inşa edilebilir.
Kanal İstanbul için harcanacak para ile İstanbul’da depreme dayanıklı konutlar inşa edilebilir. Kanal İstanbul yapmak yerine Anadolu’da yeni şehirler kurulup, fabrikalar inşa edilip İstanbul’un nüfus yükü azaltılabilir.
Kanal İstanbul’u yapmak yerine İstanbul’un trafik sorununu çözmek için daha fazla metro inşa edilebilir. Kanal İstanbul yapmak yerine İstanbul’un su sorunun çözümü için daha fazla kaynak ayrılabilir.
Bunlar Kanal İstanbul yapmak yerine öncelikli olarak yapılması gereken birkaç şeyden bazılar. Özetle; Kanal İstanbul için harcanacak para ile İstanbul halkının sorunlarının çözümü için sayısız yatırım yapılabilir.