İstanbul Kart ıslanırsa ne olur?

İstanbul Kartın ulaşımda ve günlük harcamalarda sunduğu kolaylıklardan yararlanan pek çok insan, İstanbulkart’ının suyla temas etmesi olasılığı ile karşı karşıya.

İstanbul kartı ıslandıktan sonra da çalışmaya devam eder mi?

İstanbul kartınızı mahvettiğinizi düşündüğünüzde, oldukça zorlu günlük kullanıma dayanacak şekilde tasarlanmış olması da dahil olmak üzere, İstanbul kartınızın nasıl çalıştığını bilmek yardımcı olur. Aşağıdaki durumlarda İstanbul kartınız ıslanabilir:

  • İstanbul kartınızı çamaşır makinesine attığınız bir giysinin cebinde unutmuş olabilirsiniz
  • İstanbul kartınızı bir su birikintisine düşürmüş olabilirsiniz
  • İstanbul kartınızın üzerine içecek dökülmüş olabilir
  • Cüzdanınız bir göle veya denize düşebilir
  • Bir yağmur fırtınasında sırılsıklam olabilirsiniz

Suyun kendisi İstanbul kartınızı etkilemeyeceğinden, bu olaylardan herhangi biri meydana gelirse paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Bu aynı zamanda çipli veya manyetik şeritli bir İstanbul kartı için de geçerlidir. Çip ve manyetik şerit, mağazalarda alışveriş yapılabilmesi için kişisel verilerinizin saklanmasından sorumlu olsa da, suya dayanıklıdır ve nemden zarar görmezler.

İstanbul Kartınızı Kurutmanın En İyi Yolu

İstanbul kartınızın ıslandığını fark ettiğiniz anda, onu kurutmaya başlamak isteyeceksiniz. Bir kağıt havluyla kurulamadan önce karttaki fazla nemi silkeleyerek başlayın.

Kart uzun bir süredir ıslaksa, pirinç numarasını da kullanabilirsiniz: Plastik, sızdırmaz bir torbayı pirinçle doldurun ve kartınızı ortasına yerleştirin. Torbayı bir veya iki gün bir kenara koyun, böylece pirincin tüm nemi emmesi için zaman kalır.

Kırık bir İstanbul kartıyla ne yapmalı

İstanbul kartları yıkandıktan sonra çalışır mı? Genellikle, evet. Ancak İstanbul kartları kurutulduktan sonra çalışır mı? Bu farklı bir sorun. İstanbul kartı manyetik şerit hasarı, örneğin kart çamaşır makinesinden kurutucuya geçtiğinde meydana gelir. Kurutucudan gelen ısı ve sürekli yuvarlanma, kartın bükülmesine veya kırılmasına neden olabilir. Kartınıza bu olursa, tek çare İstanbul kartını veren İBB ile iletişime geçmek ve yeni bir kart talep etmektir.

İstanbul kartınız su tarafından tahrip edilmeyecek olsa da, kartınızı güvenli ve kuru bir yerde saklamak en iyisidir. Kartı korumak için uygun önlemlerin alınması, kartın bozulmamış durumda kalmasını sağlayacaktır.