Tatil için en iyi Yunan Adaları

Ucuz olmasıyla dikkat çeken Yunan adaları, tatil için en güzel destinasyonlardan biridir. Deniz kızlarının yaşadığı sarp adacıklardan oluşan, dalgasız, sakin bir denizi hayal edin. Yunanistan’ın en az 6000 adası var, bunların 100’den biraz fazlası kalıcı adalar. Peki tatile gitmek için en güzel Yunan adaları hangileri? Bu yaz Helen ülkesinin kültürünün, tarihinin, enfes Akdeniz mutfağının tadını çıkarmayı düşünüyorsanız, size en iyi Yunan adalarının hangileri olduğunu anlatıyoruz.

Bilmeniz gereken ilk şey, Yunanistan’da birkaç takımada olduğudur. İyon Adaları, İyon Denizi’nde, Arnavutluk sınırına çok yakın, batı kıyısında yer almaktadır. Yeşil ve dağlık, yemyeşil manzarası ve rengarenk evleri ile İtalya havası var. Yunanistan’ın başkenti Atina’nın güneyinde, bu şehrin sakinlerinin uğrak yeri olan Saronik takımadalarını buluyoruz. Biraz daha kuzeyde, büyük Euboea ve Sporades Adaları. Ancak Ege Denizi’nin yıldızları şüphesiz ünlü Mikonos veya Santorini’nin bulunduğu kurak ve otantik Kiklad adalarıdır. Türkiye kıyılarında Oniki Adalar var. Ve Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit.

Kefalonya

Kefalonia

İyon Adaları’nın en büyük adası olan Kefalonya’yı ziyaret etmek için çok sayıda nedeniniz olacak. Vahşi ve ıssız, güneş ışınları vurduğunda suları elektrik mavisine dönen yarı yeraltı gölü Melissani mağarası gibi doğal hazineler bulacağız. Yunanistan’ın en güzel plajı Kefalonya’da: Myrtos Plajı. Sami limanında dinlenmek, lezzetli Yunan mutfağının tadını çıkarmak için iyi bir ada.

Milos

Milos

Atina ile hem tekne hem de iç hat uçuşuyla bağlantılı olması, ulaşım kolaylığı sayesinde Milos’u yaz sezonu için çok popüler bir ada haline getiriyor. Korsanlar için eski bir sığınak olan mağaralar ile lav akıntıları ve uçurumları vardır. Altın kumlu plajlara sahip Yunan adaları arayanlar için Milos’ta bolca var.

Amorgos

Amorgos

Taş koylarda değil, berrak sularda yıkanmaktan çekinmiyorsanız ve huzur arıyorsanız, kalabalıktan uzaklaşın, Amorgos’a gidin. Ege Denizi’nin kalbinde, Kiklad adalarının en doğusundaki adalar, keskin silueti ve dikey duvarlarıyla gönülleri fethediyor. Amorgos, bölünmüş kanatlı yel değirmenleriyle dikkat çeken küçük kırsal köylere sahiptir.

Ithaca

Ithaca

Odysseia’nın kahramanı Ulysses’in memleketi, eski sarayının kalıntıları yabani otlarla dolu bir çorak arazidir, denize melankoli ile bakar. Pastel tonlarda boyanmış küçük evleri ve dükkanları ve tavernaları ile hoş bir limanı ile dünyanın en iyi korunan koylarından birinde yer almaktadır. Neredeyse hiç plaj yok, çamların arasına gizlenmiş bir avuç koy. Yalnız ve gizemli, büyüleyici.

Paros

Paros

Atina ve Santorini’nin ortasında, Parikia limanına inen gezginler Kiklad Adaları’nın en güzel adalarından birini bulacaklar. Turistik ama Yunanistan’ın İbiza’sı Mikonos kadar turistik olmayan Paros, Atina burjuvazisi için geleneksel bir yaz destinasyonu. Beyaz mavi kubbeli kiliseler, Naoussa veya Lefkes gibi pitoresk köyler ile Paros’un mücevheri, Anagia Ekatontapyliani’nin Bizans kilisesidir. Paros’un da mükemmel plajları var!

Hydra

Hydra

En iyi Yunan adaları arasında en özelini mi arıyorsunuz? Hidra buna işaret ediyor. Atina’nın güneyinde, Pire ve Mora yarımadasından gelen tekneler, motorlu taşıt trafiğinin yasak olduğu bu küçük adada durmaktadır. Bir bisiklet kiralayın ve uçtan uca sürün. Bu Yunan adasında geçmişin tatillerini veya çocukluğunuzun yazını yeniden yaşayın.

Rodos

Rodos

Bugün Oniki Ada’nın en büyük adası olan Rodos, adeta bir Ortaçağ Şehri olarak Dünya Mirası Alanı ilan edildi. Yunanistan’da unutulmaz bir yaz için güney, güneş, deniz ve anıtların mükemmel kombinasyonu. En iyi yanı, en büyük Yunan adası olan Girit’e gidiş-dönüş feribot var. Daha iyi bir kombinasyon hayal edemiyorum.

Santorini

Santorini

Yunan adalarına ilk gittiğimde, yıllar önce Santorini’ye gitmek zorunda kaldım. Yunanistan’da görülecek en popüler adayı nasıl ziyaret edemezsiniz! Ve gerçek şu ki, onu sevdim, Santorini güzel ve özel. Ortada yanardağ ile kalderanın manzarası. Adanın kuzeyindeki Oiá’da büyülü gün batımları… Ama şunu da eklemeliyim ki Santorini, Temmuz ve Ağustos aylarında oraya inen turist orduları olmadan Eylül ayının ortasında daha iyiydi… Yaz ortasında Yunanistan’a seyahat etmenizi tavsiye etmiyorum: her şey çok pahalı ve her yer kalabalık.

Mikonos

Mikonos

Tıpkı Santorini gibi ve güzelliği nedeniyle şüphesiz seyahat etmek için en iyi Yunan adalarından biri olmasına rağmen… Mikonos tokluk için sömürülür, ve yazdan kaçınmak en iyisidir. Parti ve turistlerin fazlalığı taştığında. Başka bir çağa giderseniz, tipik beyaz evleri, mavi pencereleri ve pembe begonvilleri ile büyüleyici sokakları, tipik yel değirmenleri… sizi kazanacak!

Girit

Girit

Ülkenin güneyinde yer alan Girit’in iyi yanı, çok büyük olması ve içinde kaybolmak için tenha plajları ve küçük köyleri olmasıdır. Girit, berrak sulara sahip muhteşem plajları ile Yunanistan’ın en efsanevi adalarından biridir. Ayrıca burada Yunan mitolojisine göre Minotaur Labirenti’nin bulunduğu Knossos Sarayı’nı bulacaksınız.